De Kunststof Suite 
Dé ERP oplossing voor de kunststofindustrie

Planning

Of u nu in grote series produceert of klantspecifieke machines engineer-to-order bouwt, plannen van materiaal en capaciteit blijft lastig. Hoe zorgt u ervoor dat uw producten op de afgesproken tijd bij de klant komen? En kan die levertijd ook korter?

De planning ligt vaak onder vuur

Plannen blijft een vorm van toekomst voorspellen met (te) veel variabelen; verschillende orders, omsteltijden, levertijden van leveranciers en uw capaciteit, et cetera. De kans op verstoring van de (originele) planning is dan ook groot. Mensen en machines vallen uit, leveranciers zijn niet op tijd en de klant past die order nog even aan. Ruimer plannen – een logische reactie op overwerk en verlopende deadlines – zorgt voor langere doorlooptijden, meer onderhanden werk, dus ook meer te plannen en te beheren. En zo wordt het probleem vaak zelfs groter!

Goed kunnen plannen begint bij de procesinrichting

Door met Lean of Quick Response Manufacturing het hele planning- en productieproces ‘op te schonen’, worden planningsproblemen vaak al een stuk kleiner. Door processen te optimaliseren is het vaak mogelijk om doorlooptijden fors te verkorten. Zo verkleinen we de kans op onverwachte situaties, die de planning in de war kunnen schoppen. Daarna is het effect van ICT en in het bijzonder planningstools een stuk groter!

Krachtig én gebruiksvriendelijk

Aanpassingen in orders zullen er altijd blijven en die moet u eenvoudig kunnen doorvoeren. En u moet vooral snel kunnen plannen, zodat uw planningshorizon niet onnodig ver naar achter verschuift. Met multi-level MRP en de Visual Scheduler in onze Exact Suite, beschikt u over krachtige planningstools.

Grafisch orders en capaciteit plannen

Met de Visual Scheduler plant u automatisch alle activiteiten rondom een productieorder aan de hand van de beschikbare capaciteit van bewerkingsstations. Via drag&drop, kunt u productie orders of (deel)projecten eenvoudig verslepen. Eventuele bottlenecks – zoals te weinig capaciteit, te laat leveren, te weinig materiaal beschikbaar – worden direct visueel weergegeven. Met wat-als-scenario’s ziet u bovendien direct wat de gevolgen zijn van een alternatieve planning.

Material Requirements Planning (MRP)

Wanneer u veel ordergestuurd inkoopt, maar ook een deel van uw artikelen en materialen op voorraad heeft, is het vaak lastig om goed inzicht te krijgen in de beschikbaarheid van materialen. Zeker wanneer u materialen met lange levertijden heeft en afhankelijk bent van een forecast. De MRP module in Exact kan zowel voor voorraadgestuurde als ordergestuurde inkopen snel inzicht geven in (problemen in) materiaalbeschikbaarheid. MRP biedt u onder andere:

 • Volkomen grafisch en doorzoombaar materiaalplanning
 • Optimale voorraadniveaus. Niet misgrijpen maar ook geen verspilling van ruimte en liquide middelen
 • Multi level MRP op basis van consuming forecast
 • Harde toewijzingen voor project- ordergestuurde delen
 • Directe melding van problemen door kleuren in planningsscherm
 • Halffabricaten op stuklijsten doorberekenen

Realtime feedback van de werkvloer

Met AB Process Control krijgt iedereen op de werkvloer realtime informatie uit Exact en krijgt ´de planning´ direct informatie over de voortgang terug. Via touchscreens, tablets of scanners kan alle relevante informatie uit Exact worden getoond. Van productieorders tot technische tekeningen. Andersom kunnen medewerkers op de vloer en in het magazijn uren, materialen, gereed meldingen en andere gegevens direct invoeren in Exact.

 • De status van elke productieorder is altijd inzichtelijk
 • Uren en materiaalverbruik worden realtime en foutloos verwerkt.
 • Orders worden direct gereed gemeld, zodat de voortgang en voorraad altijd up-to-date is.
 • Kwaliteitsgegevens direct vastgelegd op serienummers of partijen.
Andere oplossingen voor de kunststofindustrie
 • MRP

  Met Material Requirements Planning (MRP) zorgt u dat alle grondstoffen voorradig zijn.

  Lees meer
 • AB Process Control

  Met AB Process Control ziet de productie op touchscreens direct wat er moet worden gemaakt en hoe. En u krijgt ook informatie terug van de vloer.

  Lees meer
 • Drag and drop capaciteitsplanning

  De Visual Scheduler plant automatisch alle activiteiten rondom een productieorder

  Lees meer

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---