Next Step: een slimme productievloer

Nieuwe technologieën veranderen de bestaande businessmodellen en de manier waarop bedrijven zijn georganiseerd. Zo toonde onderzoeks- en adviesbureau Gartner aan dat productiebedrijven hun efficiëntie enorm vergroten door nieuwe technologieën op de productievloer in te zetten. Maar als we kijken naar de manier waarop ERP oplossingen momenteel worden ingezet, dan zien we dat de software meestal (in)gericht is op de backoffice. De mogelijkheid om de software mobiel te maken en in te zetten in het operationele productieproces, komt langzamerhand op gang.

Door de relatief lage kosten van nieuwe hardware, kent het concept van mobiele ERP eigenlijk geen drempels meer. De techniek is er. Het is voor productiebedrijven bovendien zeer aantrekkelijk als medewerkers direct en real-time toegang hebben tot gegevens, terwijl ze midden in de uitvoering zitten. De efficiëncy gaat met sprongen vooruit! Het is immers het operationele personeel dat waarde aan het product toevoegt.

De productievloer de laatste in de rij

De productievloer lijkt de laatste in de rij en dat is eigenlijk gek. In het magazijn zijn de orderpickers uitgerust met barcode scanners om snel picklijsten te bekijken en meteen de gepickte goederen te registreren en orders te verwerken. En servicemonteurs hebben ipads om onderweg uren en materialen te registreren. Ze zijn real-time verbonden met de ERP oplossing. Maar in de productie wordt nog met pen en papier gewerkt. Met lijstjes en bonnen en productieleiders die de hele dag heen en weer lopen.

En dat terwijl het paradigma dat versnelling en efficiency behaalt wordt met de aanschaf van een betere machines, toch al een tijdje achter ons ligt. Die machines ‘raken’ het product immers maar een paar procent van de doorlooptijd aan. De rest van de tijd ligt het product in wording (WIP) te wachten tot een batch klaar is, wordt het gecontroleerd, verplaatst, etc. Het gaat pas écht opschieten als al die tijdverspilling wordt opgelost. Daarom levert Lean vaak ook zo veel op. En een medewerker die direct inzicht heeft in wat hij moet doen en die direct de voortgang kan registreren helpt enorm bij het oplossen van die verspilling. Het gevolg: kleinere series, minder vertraging, voorraden die direct zijn bijgewerkt. Vreemd eigenlijk dat ERP nog niet overal op de werkvloer is geïntegreerd.

Kamp Coating Group heeft inmiddels zo’n digitale productievloer

Kamp Coating gebruikt in het hele productieproces nergens meer papier. Mederwerkers zien op beeldschermen welke orders er op hen afkomen. Ze kunnen inzoomen op de tekening en melden orders direct gereed. De klanten zijn blij. Ze krijgen nu een mail met exact welke producten waar en wanneer klaar zijn.

Directe communicatie en invoer op de werkvloer kent eigenlijk alleen maar voordelen. Het gevolg is een ERP systeem waarin alle gegevens direct zijn bijgewerkt. Nooit meer misgrijpen omdat de voorraad nog niet was bijgewerkt. Geen klanten meer aan de lijn om te vragen hoe het staat met hun order, dat kunnen ze zelf zien. Alle financiën op orde. Nog even alles op een rij:

 • Een grote stap richting Operational Excellence
  Het investeren in slimme oplossingen voor de productievloer vermindert verspilling. Het is Lean, maakt de weg vrij voor kleinere series, dus een kortere doorlooptijd, minder voorraad en hogere klanttevredenheid.
 • Verantwoordelijkheid en controle waar het hoort
  Goede en nauwkeurige registratie door de medewerkers op de productievloer zorgt dat gegevens direct worden vastgelegd binnen het proces. De papierstroom tussen kantoor en productievloer verdwijnt en zo verbetert de kwaliteit van de gegevens. Overtypen van gegevens is niet meer nodig en de productievloer heeft altijd de laatste, actuele orderinformatie.
 • Kortere doorlooptijd en meer flexibiliteit
  Minder wachten, minder fouten, minder zoeken en overleggen zorgt op zichzelf al voor een kortere doorlooptijd. Maar met realtime statusinformatie en altijd en overal kunnen beschikken over de juiste gegevens stelt u ook in staat om batches te verkleinen. Het realtime inzicht verkleint de kans op fouten en de neiging om orders te nesten, waardoor (veiligheidsmarges in) ordergroottes omlaag kunnen. Dit verlaagt de Work in Progress en dat versnelt de productie nog het meest!
 • Betere Productkwaliteit
  Door de beschikbaarheid van de laatste informatie, zoals (technische) tekeningen, testenuitslagen, wijzigingen door de klant, et cetera verbetert de productkwaliteit.
 • Betere planning
  Als alle informatie over de voortgang in de productie beschikbaar is, is de beschikbare capaciteit, voorraad, geplande levertijd en status van elke order ook realtime inzichtelijk. De planning kan realtime worden bijgewerkt wat enorme voordelen oplevert.

De potentiële winst is helder. Het is tijd om slimme ICT oplossingen ook op de productievloer in te zetten!

Wij helpen u
graag verder!

088 456 1234

Afspraak maken

---